MERSİN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Sportif Etkinlikler

Kayak: Niğde ve Mersin arasında yer alan Bolkar Dağının kuzey yamaçlarında Kayak tesisi bulunmaktadır.

Mersin-Bolkar Dağları Alp dağlarının Türkiye' deki kanadını oluşturan Bolkar dağları, güneybatıda Reşadiye' den başlayıp Anadolu'nun güney kıyılarına paralel olarak uzandıktan sonra, doğuda İran'ın Zağanos Dağlarına bağlanır. Bolkar dağlarında 3000 metreyi aşan bir çok zirve bulunuyor. Bunlardan Medetsiz (3524 m.) aralarında en yüksek olanıdır. Meydan ise Bolkar dağlarını görmek isteyenler için çok iyi bir kamp noktasıdır. Meydan'a yaklaşık 45 dakika uzaklıkta, güney batıda bulunan Karagöl (2650 m.) çok güzel bir kamp noktasıdır ve buraya Haziran ayında gidilirse gölü sarı ağırlıklı çiçeklerin kuşattığı görülür. Ayrıca kökleri Orta Asya'ya uzanan Yörüklerin arasında, binlerce yıldır bozulmamış geçmişe de yolculuk yapmanız mümkündür.

Yükseklik: 3524 m.

Konumu: Orta Toros dağlarının Niğde-Mersin İlleri arasında kalan uzantısıdır.

Tırmanış Zamanı: Yaz tırmanışları için en uygun zaman 15 Mayıs-15 Ağustos tarihleri arası, Kış tırmanışları için en uygun zaman Aralık sonu, Ocak başı ile Şubat sonu, Mart başıdır.

Özellikleri: Kalker kayalardan oluşan kıvrımlardan yaz mevsiminde yer yer kalıcı karlarla kaplıdır. Değişik türde orman örtüleri, dağ çayırları ve bitki topluluklarına sahiptir.

Ulaşım: En yüksek doruk olan Medetsiz doruğuna ulaşmak için Ankara-Adana karayolundan Ulukışla-Çiftehan ve Pozantı-Çamalan alınır.

Tırmanışlar: Medetsiz doruğuna tırmanış için Çiftehan üzerinden Maden köyüne gidilir. Yaz aylarında Maden köyünden sonra Meydan Yaylasına kadar arazili arabalarla gidilebilir. Burası aynı zamanda kamp yeridir. Çamalan üzerinden hareket edilmesi halinde Elmalıpınarı'na otomobil ile ulaşılır. Buradan başlatılacak gezi ve tırmanışlar için her dağcı kendine göre bir çıkış yolu seçebilir.


Dağcılık: Pozantı'dan doğuya doğru 50 km. uzaklıkta Aladağlar (Çamardı), Demirkazık, Alaca, Güveller ve Cebel Gölü dağcılık için birer cennettir.

Avcılık: İldeki yaban hayatı koruma sahalarında yalnız Çamlıyayla / Cocak-Cehennem Deresi Dağ Keçisi koruma sahası av turizmine açılmıştır. Burada 1 Ağustos-31 Aralık, 1 Mart-31 Mart tarihleri arasında Dağ Keçisi avı yapılmaktadır.

Göksu Deltası Türkiye'nin 2. derece göçmen kuş rezerv alanıdır. Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğünce Av Koruma ve Üretme Alanı olarak yapılmıştır.



PARKURLAR

RAFTİNG PARKURLARI

1-Göksu Irmağı
Hem Göksu Irmağı hemde kolu olan Ermenek Çayı üzerinde rafting yapmak mümkündür. Göksu üzerinde Mut/Derinçay'dan Silifke'ye kadar 91 km. olan uzun parkur üzerinde yer yer kanyonlardan geçilerek yer yer düzlüklerden geçilerek aktivite gerçekleştirilir.Derinçay-Mut 20 km.,Mut-Kışlaköy 38 km.,Kışlaköy-Kargıcak 13 km.,ve Kargıcak -Silifke etabı 20 km.dir.Su yüzeyi yaz aylarında da uygundur.Kolay bir parkur olup,bölgeye gelen turistlere alternatif bir sportif faaliyet yaşatılabilir.Yıllık ortalama debi 90-95 arasında olup en yüksek debi 261 m3/s ile Mart ayıdır.

2-Lamas Çayı (Erdemli)
Lamas Çayının yukarı çığırları bu iş için uygundur.Çay biraz dar olmakla beraber profesyonellere zevk verebilir.Yaz aylarında da faaliyet uygundur.

3-Dragon Çayı

Çay yaklaşık 35 km.uzunluğundadır.Toros Dağlarından bir yer altı nehri olarak doğan Dragon (Anamur) Çayı Sugözü Köyü yakınlarında yükseklere fışkırarak yeryüzüne çıkar.Çay rafting faaliyetine uygundur.Kılıç Deresinin Dargon'a karıştığı yer olan noktadan parkura başlanır.Çay içerisinde kaya ve çalılıklara dikkat edilerek geçilen parkur tarihi Alaköprü'den geçilerek son bulur.Yıllık ortalama debisi 19.38 m3/s olup,en yüksek debi Kasım ve Nisan aylarındadır.

TREKKİNG PARKURLARI

1-Lamas Kanyonu (Erdemli): İki tarafı dik duvarlı bir kanyondur.Ortasında Lamas Çayı akar.Çay çeşitli bitki örtüsü ve sarmaşıklar arasında şelaleler yaparak akar.Kanyonun sol duvarında,bir zamanlar Korykos şehrine su taşıyan oyma kanalları görebilirsiniz.Patika bir yol kanyon boyunca uzanır.Yaz aylarında çayda yüzmek mümkündür.Kanyonda istenildiği kadar yürünebilir.
2-Ayva Gediği-Namrun Parkuru: Cehennem Deresinde piknik yapılarak yer yer Sedir ormanları içinde yürüyüşün mümkün olduğu bir parkurdur.2 günlük parkurdur.
3-Fındıkpınarı-Arslanköy: Bin metrenin üzerinde bir yürüyüş parkurudur.Toros Dağlarının muhteşem bitki örtüsü ve doğa güzellikleri arasında yürüyüş gerçekleştirmek mümkündür.2 günlük parkurdur.
4-Manavşa Parkuru: Yenişehir ilçesinin 21 km.kuzeyindeki Erçel(Değirmençay) beldesinin kuzeyinde çam ormanları içerisinde gidiş-gelişli bir parkurdur.Yürüyüş günlük olarak düzenlenebilir.
5-Çukurkeşlik parkuru: Portakal, Limon ağaçları ve doğal bitki örtüsü arasında bir vadi içerisinde yürüyüş tamamlanır.Günlük olarak düzenlenir.
6-Darboğaz-Namrun: Önce Bolkar Dağlarının kuzey sırtlarındaki 2200 mt.de Meydan Yaylasına çıkılıp kamp yapılır.Diğer gün Çinili Göl ve Karagöl'ün olduğu vadiden sırtlara çıkılır.Arada bir kamp daha kurularak Namru'a ulaşılır. Yürüyüş 3 günlük olarak düzenlenebilir
7-Cehennem Deresi Vadisi: Cocak Vadisinden girilir.Ayvagediği altından çıkılır.Zorlu bir parkurdur.Yoğun ve yaşlı sedir ormanları ile kaplıdır.
8-Güzeloluk-Ereğli Parkuru: Torosların kısmen düz sırtından yürünür.Yaylalardaki Yörük obalarıyla karşılaşılan Torosları güneyden kuzeye kateden bir parkurdur.Yürüyüş 3 günlük olarak düzenlenebilir.
9-Dümbelek Düzü-Yıldız Dağı: Bilindiği gibi Bolkarlardan batıya doğru Toros Dağlarının üstü düzlüktür.Bu düzlükten güney-kuzey olarak Yıldız Dağına çıkılır.Bu mevkiinin rakımı 3150 mt.'dir.
10-Göksu deltası: Silifke ovasında kuş cennetinde Paragöl-Dalyan-Göksu Ağzı arasında 1 günlük ilginç bir doğa yürüyüşü gerçekleştirilebilir.
11-Göksu Nehri Yürüyüşü: Frederich Barbarossa Anıtından itibaren vadi içerisinde kuzey yönünde 1 veya 3 günlük yürüyüş yapılabilir.
12-Ermenek Çayı: Ermenek Çayı ve şelaleler içerisindeki manzarada yürüyüş 1 günlük olarak düzenlenebilir.
13-Dragon Çayı : Anamur ilçesi sınırları dahilinde akan Dragon çayı boyunca yürüyüş 2 günlük olarak düzenlenebilir.
14-Geçimli-Dişkeş-Köprübaşı-Kravga Parkuru: Mut ilçesinin kuzeyinde yukarı Göksu Vadisi çevresindedir.Köprübaşında 1 günlük konaklama yapılabilir.
15-Çömelek Yürüyüşleri: Muhteşem manzaralarıyla karşımıza çıkan Sason Kanyonu'nda zor ama heyecan verici bir günlük yürüyüştür.
b)Göğden Yaylası yürüyüşü Meyva bahçeleri arasında gidilen bir günlük yürüyüştür.
16-Doğu Sandal-Şahna Yürüyüşü: Sandal Köyü'nün doğusundan başlayıp Şahna'ya kadar uzanan bir yürüyüş parkurudur.
17-Kadıncık Vadisi Parkuru: Çamlıyayla Merkez ilçesine 10 km.mesafede yer alan Fakılar Köyünden inilen vadide Sedir,Karaçam,Meşe,Gürgen ağaçları yoğundur.Parkur içerisinde güneye inildikçe Kadıncık 1 Barajı ve gölünün muhteşem manzarası ile karşılaşılır.Doğal güzellikler içerisindeki vadide yürüyüş Fakılar köyü,Papazın Bahçesi ve mesire alanı,Çinli Dere, Tanzıt ve tescilli-koruma altındaki Ana Anrdıç'tan Çamlıyayla'ya dönülerek tamamlanır.
18-Atlılar (Sadiye) Köyü Parkuru: Kültür Turizmine elverişli bir köy olan Atlılar (eski adı Sadiye) Köyünden başlayan yürüyüş doğal güzellikler içerisinde Alanyalı ve Kızılkaya köylerinden geçilerek Cehennem Deresinin muhteşem güzelliğinde bitirilir.Yaklaşık 20 km.lik parkurun Atlılar bölümünde dağ evi şeklinde özel konaklama tesisi hizmet vermektedir.
19-Karakızderesi Parkuru: 1700 rakımlı bir yükseklikte bulunan parkur kış aylarında kar tutması nedeniyle kış turizmi içinde elverişli parkurlardan biridir.Parkur alanı içerisinde olta balıkçılığı,su sporları için ideal yerlerden biri olan Karakızderesi Göleti yer alır.Parkur Erdemli  ilçesine yaklaşık 30 km. kuzeyde ve Karahıdırlı Köyü hudutlarındadır.
20-Karagöl-Namrun Parkuru: Niğde İlinin sınırlarındaki Karagöl'den başlayıp Namrun (Çamlıyayla)'da son bulan parkur yaklaşık 20 km.dir.2700 m. rakımdan çeşitli tepe , düzlükler ve vadiler geçilerek Namrun'a inilir.Parkur 2 veya 3 günlük düzenlenebilir.İlk gün Meydan Yaylasında kamp atılır.Diğer gün sabah başlayan yürüyüş Karagöl,Çinili Göl istikametinden yürünerek boyun aşılır.Takiben ikinci bir yerde kamp atılır.Diğer gün ise Namrun'a inilir.

ANTİK İZLENİMLİ TREKKİNG PARKURLARI

1-Sağlıklı Köyü-Roma Yolu-Tarsus: Tarsus'un kuzeyindeki Sağlıklı Köyü civarında bir Roma Takının altından geniş ve gösterişli yola girilir.Yol Toros Dağlarını güney-kuzey aşıp İvriz'e iner.St.Paul'un 2.gezisinde bu yoldan Derbe'ye gittiği düşünülmektedir.Parkur,3 çadır konaklamalı bir parkurdur.
2-Şeytan Deresi Vadisi: Antik Olba'da Diocaiseria ve Ura şehirleri gezildikten sonra Aquaduck'ün altından vadiye girilir.Kaya mezarları ve değişik bitki örtüsü seyredilerek 7 km.yürüyüş olarak düzenlenir.Günlük parkurdur.
3-Ura-Korykos: Ura'dan Korykos Roma yolundan günlük düzenlenen yürüyüş parkurudur.Tercihen 2 günlük olarakta düzenlenir.
4-Kilikia Afrodisias Parkuru: Mersin-Antalya yolundan ayrılan 14 km.lik bir parkurdur.Orman,Dana Adası ve deniz manzaralarıyla bezenmiş parkurda yürüyüş Antik Şehire kadar uzanır.
5-Demircili (İmbrigon)-Sivri Kale Parkuru: Yoğun Antik Dönem kalıntıları arasında gerçekleştirilen yürüyüş günlük olarak düzenlenir.
6-Hançerkale-Gökburç-Tekkadın Örenyerleri Parkuru: Makilik bir alan içerisinde yoğun olarak Roma ve Bizans medeniyetlerinin görüldüğü güzel bir parkurdur.Yaklaşık 5 km.uzunluğundaki parkurda yürüyüş günlük olarak düzenlenir.
7-Karakabaklı-Işıkkale-Sinekkale Parkuru: Makilik alanda yoğun kalıntılar izlenerek yürüyüş tamamlanır.Yürüyüş günlük olarak düzenlenir.
8-Korykos Nekropol Yolu Ve Adamkayalar Parkuru: Çok miktarda kilise,lahit ve kaya mezarları arasında gerçekleştirilen yürüyüş günlük olarak düzenlenir.Yaklaşık 5 km.lik bir parkurdur.
9-Prensesin Ayak İzleri Parkuru: Silifke/Uzuncaburç ile Kızkalesi arasında yaklaşık 40 km.uzunluğunda antik kent ve kalıntılar arasında gerçekleştirilen bir parkurdur. Uzuncaburç'tan başlayan parkur güzergahında Uğuralanı-Cambazlı etabı 16 km., Cambazlı-Hüseyinler etabı 12 km., Hüseyinler-Kızkalesi etabı 12 km.'dir. Olba Kraliçesi Aba'nın yaşantısı ve hükümdarlığının geçtiği antik alanlarda düzenlenen parkurda yürüyüş 3 veya 4 günlük olarak düzenlenebilir.

JEEP SAFARİ PARKURLARI

1-Avgadı,Güzeloluk-İvriz,Konya Ereğlisi Parkuru: Kısmen asfalt olan yol Güzeloluk'tan sonra toprak bir yolla İvriz'e ulaşır.
2-Gözne-Ayvagediği-Cehennem Deresi-Sebil-Namrun Parkuru: Ayvagediği'nden sonra Çam ormanlarıyla kaplı ve muhteşem manzaralı bir yoldan Cehennem Deresine inilir.Derenin karşısına geçilerek gidilen yol Sebil Kasabasına ulaşır.Namrun'dan (Çamlıyayla) Kadıncık Barajı yoluna sapılır.
3-Lamas-Esenpınar-Kızılgeçit-Uzuncaburç-Silifke Parkuru: Söz konusu köy ve kasabalardan geçilerek gidilen parkurdur.
4-Erdemli-Kırobası-Çömelek-Mut Parkuru: Erdemli ilçesinden Kırobası (Mara) Köyü'ne ve Çömelek Köyü'nden Mut ilçesine uzanan bir parkurdur.
5-Silifke-Uzuncaburç-Kırobası-Mavga Kalesi-Dağpazarı -Alahan Manastırı Parkuru: Silifke ilçesinden başlayıp,Uzuncaburç-Kırobası Yaylası'ndan geçerek Mavga Kalesi-Dağ Pazarı Kalesi ve Alahan Manastırına kadar uzanan ilginç doğa manzaralarıyla dolu bir parkurdur.
6-Aydıncık-Şeyh Ömer-Gezende-Mut Parkuru: Aydıncık ilçesinden başlayıp,Şeyh Ömer, Gezende'den devam edip Mut İlçesinde sona eren bir parkurdur.
7-Anamur-Kazancı-Ermenek-Mut Parkuru: Anamur ilçesinden başlayıp ,Kazancı ve Ermenek'ten geçerek Mut ilçesinde sona eren bir parkurdur.
8-Dragon Çayı Parkuru: Anamur (Çarıklar Köyü Köprüsü) ilçesinden Dragon Çayı boyunda kuzeye,çayın doğduğu yere kadar uzanan bir parkurdur.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ PARKURLARI

Yamaç paraşütçülüğü uçmanın verdiği heyecanı ve özgürlüğü tatmanın belki de en basit ve en kolay yoludur. Fakat bütün diğer macera-doğa-havacılık sporlarındaki gibi temkinli davranılmaması, yetersiz bilgi ve yanlış uygulanması, uygun olmayan şartlarda yapılması, gereksiz-aşırı risk alınması gibi hallerde, çok ciddi yaralanmalara, hatta ölümlere yol açabilir.

Gökyüzü âşıkları Mersin’de yamaç paraşütü yapabileceklerini unutmasınlar. Türk Hava Kurumu ve Havacılık Kulüpleri tarafından verilen yamaç paraşütü eğitimi sayesinde Mersin’de ekstrem bir eğitim alma imkanı mevcut.

MERSİN’DE BULUNAN YAMAÇ PARAŞÜTÜ PARKURLARI

Yamaç paraşütü yapılan yerler ve organize eden acentalar da artış var. Mersin turizmi geliştikçe bu tür aktivitelere de ilgi artıyor. Mersin ilinde yamaç paraşütü yapılan yerlerin listesi aşağıdadır.

GELİNCİK TEPESİ (EMİRLER MAHALLESİ-YENİŞEHİR)

TEPE ADI: Büyük Gelincik

YERDEN YÜKSEKLİĞİ: 260 metre

KALKIŞ YERİ EĞİMİ: Uygun, pist yeterli ve geniştir.

YOL DURUMU: Şehir merkezinden tepeye kadar yol vardır. Şehir merkezine 15 km uzaklıktadır.

RÜZGÂR DURUMU: Genelde limitler dâhilinde günün her saati uçulabilir.

İNİŞ YERLERİ: Tepenin dibinde çeşitli iniş yerleri vardır. Yer yer ağaçlar ve üzüm bağları vardır. İniş anında bunları göz önünde bulundurulması gerekir

ARSLANKÖY YAYLACIK (TOROSLAR)

 

TEPE ADI: Yaylacık

YERDEN YÜKSEKLİĞİ: 620 metre.

KALKIŞ YERİ EĞİMİ: Uygun, geniş bir pist var.

YOL DURUMU: Arslanköye kadar asfalt yol var. Ondan sonra yol tepeye kadar stabilizedir. Mersin'e uzaklığı 60 km’dir.

RÜZGÂR DURUMU: Genelde limitler dâhilinde, öğleden sonra rüzgâr ve termikler artıyor.

İNİŞ YERLERİ: Oldukça geniş iniş alanları vardır.

TARSUS -ESHAB-I KEHF

 

TEPE ADI: Eshab-ı Kehf

YERDEN YÜKSEKLİĞİ: 250 metre

KALKIŞ YERİ EĞİMİ: Uygun, pist kısa ve kayalık.

YOL DURUMU: Şehir merkezinden tepeye kadar yol vardır. Tarsus şehir merkezine 8 km’dir.

RÜZGÂR DURUMU: Genelde limitler dâhilinde öğleden sonra rüzgâr ve termik şiddetleniyor. Sadece güney-batı yönünde uçuş yapılabilir.

İNİŞ YERLERİ: Tepenin dibinde çeşitli iniş yerleri vardır. Yer yer ağaçlar, cami ve satış stantları vardır. İniş anında bunları göz önünde bulundurulması gerekir.

ERDEMLİ-AKPINAR MAHALLESİ/ GÖKTEPE

 

TEPE ADI: Göktepe

YERDEN YÜKSEKLİĞİ: 600 metre

KALKIŞ YERİ EĞİMİ: Uygun. Pist çok geniş ve yeterlidir.

YOL DURUMU: Şehir merkezinden tepeye kadar yolu vardır. Erdemli şehir merkezine 45 km uzaklıktadır.

RÜZGÂR DURUMU: Genelde limitler dâhilinde günün her saati uçulabilir. Öğleden sonra rüzgâr ve termikler artabilir.

İNİŞ YERLERİ: Tepenin dibinde çeşitli iniş yerleri vardır. Yer yer ağaçlar vardır. İniş anında bunları göz önünde bulundurulması gerekir.

SİLİFKE-YEŞİLOVACIK / TİSAN TEPE

 

TEPE ADI: Tisan Tepe

YERDEN YÜKSEKLİĞİ: 200 metre

KALKIŞ YERİ EĞİMİ: Uygun, deniz kıyısı kumsala iniş.

YOL DURUMU: Silifke’ye 45 km uzaklıkta olup yol vardır.

ANAMUR/ AZITEPE

 

TEPE ADI: Azıtepe

YERDEN YÜKSEKLİĞİ: 860 metre

KALKIŞ YERİ EĞİMİ: Uygun, Mamure Kalesi yanına iniş. Hava durumu iyi olduğunda daha batıya Anamur sahiline iniş yapılabilir.

YOL DURUMU: Anamur’a 12 km uzaklıktadır. 6 km asfalt, 6 km stabilize orman yolu vardır. Altı yüksek araçlarla çıkılabilir. Aynı zamanda trekking güzergahı üzerindedir.

MERSİN STADI

Yenişehir ilçesine yapılan stadyum toplam 55 bin metrekare inşaat alanına sahiptir. 20.667 seyirci koltuğu, 3.773 vip seyirci koltuğu, 180 adet protokol koltuğunun yer aldığı stadyumda 914 koltuk kapasiteli 4.812 metrekare loca alanı bulunmaktadır. 34 adet merdiven, 17 asansörün bulunduğu statta 156 tanesi kapalı olmak üzere 1.295 araçlık otopark ve 46 araçlık otobüs parkı yer almaktadır.

Çok amaçlı olarak hayata geçirilen stadyumda, polis merkezi, sağlık merkezi, restaurant ve mağazaların yanı sıra çoklu bilet satış gişeleri mevcuttur. İki tribün kısmı arasında 4.812 metrekare loca, vip alanları, stadyum yönetimi, UEFA kulüp ağırlama alanı, kurumsal misafir alanı, restoran ve yemek alanı gibi işlevleri içeren iki kat yerleştirilmiştir. Bunun dışında 27 adet Bay, 23 adet Bayan, 2′şer adet engelli bay ve bayan, 4 adet soyunma odası, 19 adet sporcu tuvaleti ve 1 adet genel engelli tuvaleti bulunmaktadır.

Stadyumun ana vip girişi batı yönünde yer almaktadır. 104 araç kapasiteli vip, 46 araç kapasiteli protokol otoparkı bulunmaktadır.