MERSİN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Anıt Ağaçlar

ULUÇINAR

Mersin Kepirli Köyü Belenoluk mevkiinde bulunan Ulu Çınar’ın gövdesinin büyüklüğü, dallarının kalınlığı, yayılışı, kapladığı alan görenleri şaşkına çevirmektedir. Ulu Çınar’ın yüksekliği ve haşmeti yanında bulunan Belenoluk suyuna karpuz çatlatan cinsten bir soğukluk vermektedir. Suyun soğukluğu, havanın serinliği, gözleri doyuran yeşillik ile mükemmel manzara ve huzur veren bir ortam oluşmaktadır. Burada piknik de yapabilir, manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz



ANA ARDIÇ

Çamlıyayla İlçesinden kuzeye doğru yaklaşık 20 km. kadar gidildiğinde Bolkar Dağları eteğinde ve Kadıncık vadisinin kuzeyinde Ana Ardıç’a ulaşılır. Bir tabiat anıtı olan, Ana Ardıç, 1107 yaşında, 22 metre boyunda ve 3,5 metre çapında bir ağaçtır. Malazgirt zaferini yaşamış olan bu ağacın bulunduğu yerden Kadıncık Vadisi’nin harika yeşil ve sarp manzarasını izlemek gerçekten bir haz. Ağacın önüne on kişi rahatlıkla dolandığı halde gövdeyi kapatamamaktadır.




KOCA KATRAN

Cocakdere vadisinde bulunan Koca Katran Anıt ağacına ulaşmak için, Aslanköy de ki Kuyucak orman deposunun içinden yola devam edilerek, Tırtar köyünden batıya dönülür. Yaklaşık 7 km. kadar sedir ormanlarından tırmanarak 2000 metre rakımın üzerinde bulunan Dümbelek Düzü düzlüğüne çıkılır. Alabildiğine bir düzlük ki, ağaç yok ama çok çeşitli otsu bitkilerle çiçekleri izleyerek 14 km. kadar bu düzlükten doğuya doğru ilerleyerek Cocakdere Vadisi’nin göründüğü Demir kapılı geçit noktasına doğru gelinir.

Vadiyi korumak amacıyla bu demir kapıdan geçiş izne tabidir. Sarp, yalçın kayalıklarla dolu yemyeşil sedir ormanlarıyla kaplı Cocakdere vadisinin seyrine doyulmaz. Kapıdan sonra yaklaşık 20 km. kadar Cocakdere vadisinde ilerlenir. Etrafta yaşlı genç sedir ormanlarıyla doludur. Yaban keçilerini göremezsiniz ama sizi gözetlediklerini hissedersiniz. Sonunda Tekedağ yangın gözetleme kulesini geçerek Koca Katran anıt ağacına ulaşılır. Dik bir yamaç üzerinde heybetli, muhteşem bir sedir ağacı görülür. Ağacı incelediğinizde ve yanındaki levhayı okuduğunuzda Koca Katran 625 yaşında olduğunu göreceksiniz. Çevresi 7,5 metre çapı ise 2,45 metre olan, ağaç 40 metre boyundadır. Seyredip, böyle dev bir ağacı ve yaşadığı tarihleri, yaşanan olayları hayal edebilirsiniz.



SEDİRLİ MEŞE

Erdemli-Muratsofu ormanlarındaki yolun alt kısmında bulunan meşe ağacını ve hemen arkasında gibi duran sedir ağacını görülür. Fakat yanına gidince sedir ağacını meşenin arkasında değil de meşe ağacının içinden çıktığını görülür. Meşe ağacının içine tohumun hangi yolla geldiği bilinmemekle beraber meşe içinde sedir ağacının heybetinin görülmeye değer olduğu bir gerçektir. Tek gövde olmuşçasına uyumlu bir şekilde yaşamlarını devam ettirmektedirler. Sedirli meşenin bulunduğu mevkide sedir, meşe, ardıç, kızılçam, karaçam, göknarın oluşturduğu ender olarak karşılaştığımız karışık orman manzarasıyla karşılaşılır. Yeşilin her tonunu bu ağaçlarda görmek mümkündür.




ELMALI ÇAM

Tarsus-Çamlıyayla yolu üzerinde Atdağı Yaylasına yakın yerde yolun batı kenarında çam ormanları içinde Atdağı lokantasını görülür. Lokantanın bahçesinde ilginç bir çam ağacını vardır. Ağacın etrafındaki tenekelere çiçekler ekilmiştir. Ağacın ilginç yanı, çam ağacının gövdesinde yetişip, ikinci bir ağaç olarak büyüyen elma ağacıdır. Gerçekten çam ağacı gövdesindeki elma ağacını büyütmüş ve beslemektedir.



KOCA ÇATAL ÇAM

Koca Çatal Çam Gülnar-Delikkaya yolu üzerinde yolun batı kısmında Delikkaya Mezarlığı kenarında bulunmaktadır. Bu devasa ağacın çapı 2.5 metre civarındadır. Koca Çatal Çam, diğer çam ağaçlarını himayesi altına almışçasına kollarını açmış ben sizlerin büyüğünüzüm diye seslenir gibi gelir kulağınıza. Tek gövdeden sonra üçe ayrılmış koca dalların haşmeti karşınızda bir başka durmaktadır.





BİTİŞİK AĞAÇ

Silifke-Gülnar yolu üzerinde Silifke’ye 15 km kadar uzaklıkta bulunan bitişik ağaç yolun kuzey tarafında bulunuyor. Ağaçlandırma sahalarını geçtikten sonra, yolun hemen kenarında bulunan Bitişik Ağaç görülür ve hayranlıkla seyredilir. Aklınıza bazı senaryolar getirin, iki ağaç belirli bir süre ayrı ayrı büyümüşler. Fakat iki ağacı öyle bir güç birbirine çekmiş ki birleşmek zorunda kalmışlar. Sanki birbirine aşık iki ağaç hasrete dayanamayıp, yaşamlarını tek gövde olarak devam ettirme kararı almışçasına bize kendilerini gösteriyorlar. Aşkın gücünü heybetlice sergileme gereksinimi duyuyorlar gibi.


KOCA PORSUK

Erdemli-Küçükfındık arasında yolun batı kısmında tarlaların içerisindeki porsuk ağacı, bu bölgede doğal olarak yetişmeyen bir tür. Burada nasıl yetiştiği bilinmemektedir. .Porsuk ağacının gövdesinin kalınlığı, köklerinin bir kısmının dışarıda olması ben artık bu bölgenin sahibiyim der gibi kendini sergilemesi, yerini sağlamlaştırdığını gösteriyor





YAŞLI SERVİ

Gülnar Sipahili köyünde Babadıl Mevkiinde bulunan yaşlı servi görülmeye değer anıt ağaçlarımızdan bir tanesidir. Servi ağacı normalde doğal olarak yetişmez sadece dikimle yetişen bir türdür. Servi ağacını mezarlıklarda ve yol boylarında görebiliriz. Servi ağacının bu şekilde büyümesi hayrete edilecek bir durumdur. Bu civarda serviden oluşan bir de doğal orman vardır.





İKİZ ARDIÇ

 

Aslanköy Cocakdere vadisinde bir orman bekçi binası görülür. Binanın önünde şırıl şırıl akan bir çeşme vardır. Suyu buz gibidir. Bu suda elinizi birkaç saniyeden fazla tutamazsınız. Etraf yeşilin tonlarının oynaştığı güzelim, asırlık ağaçları barındıran ormanlarla kaplıdır. Binanın hemen yanında yaklaşık 900 yaşında ve 3,5 metre çapında birleşmiş ikiz gövdeden oluşan dev bir ardıç ağacı bulunur. Yanına birkaç metre yaklaşınca ağacın haşmeti belli olmaktadır. Bu ağacın altına oturup, Cocakdere'yi zevkle seyredebilirsiniz. İnsan bu dev gövdeli ağacın yanında çok farklı ve heyecanlı duygulara kapılır



Kaynak: Mersin Orman Bölge Müdürlüğü